Julma Ölkky - Suomen suurin kanjonijärvi

Julma-Ölkky näkyvä osa Hossan kansallispuistoa!

Julma-Ölkky on suurin kolmesta Suomessa olevasta maan halkeamaan syntyneestä kanjonijärvestä. Julman Ölkyn synty ajoittuu yli 2 miljardia vuotta sitten tapahtuneeseen maapallon pinnan muodostumiseen. Se on ylimmäinen järvi Oulujoen vesistöön kuuluvalla Hyrynsalmen reitillä, joten sen vedet virtaavat Kiantajärven läpi Emäjokea myöten Oulujärveen ja sieltä Oulujokea pitkin Perämereen.

Julman-Ölkyn (karttanimenä Ylä-Ölkky) pituus on noin kolme kilometriä ja leveys kapeimmalla kohdalla noin 10 m. Sen syvyys on 50 m. Kallioiden korkeus korkeimmalla kohdalla on noin 50 m. Halkeama jatkuu kapean kannaksen jälkeen vielä yli puoli kilometriä ensin Pikku-Ölkkynä ja myöhemmin Ölkynlampena, ,jonka jälkeen halkeama kapenee ja rannat mataloituvat 2 km:n matkalla. Pohjalla virtaa Ölkynpuro.

N. kahden kilometrin kohdalla halkeama haaraantuu. Päähaara kaartaa luoteeseen ja sivuhaara suuntautuu pohjoiseen Sitkansolana. Sitkansola jatkuu vielä kilometrinverran seinämien ollessa pystysuoria. Korkeimpien kallioiden kohdalle on kallioon syntynyt repeämä, jota pitkin huimapäisimmät voivat kiivetä ylhäällä olevaan onkaloon niin kutsuttuun "Pirunkirkkoon". Tämä kylläkin on vain kiipeilyyn tottuneiden ja huimapäisten saavutettavissa, mutta kyllä Pirunkirkossa olevaan vieraskirjaan nimiä kuitenkin kesän mittaan ilmaantuu. Kalliolta alas putoava puro muodostaa ilta-auringossa unohtumattoman näyn ja niinpä sitä kutsutaankin Sateenkaari putoukseksi.

Esi-isiemme kalliomaalaukset kertovat meille oman tarinansa, siitä miten he arvostivat Julmaa-Ölkkyä ja käyttivät sitä uhripaikkanaan. Niinpä seutuun liittyvätkin monenlaiset tarinat ja uskomukset, seudun yllä lentävän kotkan kohtalosta aina sielunsa paholaiselle myyneeseen morsiameen asti. Järvelle järjestetään ohjattuja veneretkiä kesäaikaan. Veneestä saa parhaimman kuvan kanjonijärven erikoisuudesta ja kallioiden korkeudesta, mutta unohtumattomaksi elämykseksi muodostuu myös patikkaretki järven ympäri polkua pitkin.